Για τον αλεξη

Για τον αλεξη

19 Μαρ 2009

Σωρεία αντιδράσεων για τα μέτρα στην εισοδηματική πολιτική

Εν μέσω τεταμένου κλίματος από τις χθεσινοβραδινές κυβερνητικές ανακοινώσεις, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή παρουσίασε την Εθνική Κοινωνική Αναπτυξιακή Συμφωνία. Προσερχόμενοι στο Ζάππειο, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων - στη συντριπτική πλειοψηφία τους - στηλίτευσαν τα μέτρα για την εισοδηματική πολιτική. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εισήγησης του υπουργού Ανάπτυξης, σημειώθηκε μικρό επεισόδιο με πρωταγωνιστή των πρόεδρο της ΓΣΕΕ.


Στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΟΚΕ, η οποία αξίωσε άμεση παρέμβαση για την ανακούφιση εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, έπεφταν σαν βροχή τα επικριτικά σχόλια αναφορικά με τα μέτρα που προβλέπουν «πάγωμα» των μισθών και μείωση των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Για «αποσπασματικά» μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τους οποίους «θα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

«Η κυβέρνηση πήρε από τα μεσαία μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων 100 εκατ. ευρώ και έδωσε 90 εκατ. ευρώ στα χαμηλά κλιμάκια», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, που μίλησε για «αναδιανομή της φτώχειας» και ομολογία από την κυβέρνηση «πορείας πτώχευσης και εξαθλίωσης».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, Γιώργο Κουτρουμάνη, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και συνταξιούχων από 15 έως και 50 ευρώ το μήνα.

«Η κατάρρευση της δημοσιονομικής πολιτικής δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή κρίση, αλλά οφείλεται στην κυβερνητική οικονομική πολιτική», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως Ιφιγένειες για να αποκτήσει αξιοπιστία στις Βρυξέλλες».

Τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής για την οικονομία στηλίτευσε και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, ο οποίος αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής τόνισε από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει σημειωθεί πτώση στη ζήτηση τροφίμων κατά 11%.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εκτίμησε ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα είναι «αναγκαία, αλλά ανεπαρκή», διότι όπως είπε «δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα» της οικονομίας. «Οι μεγάλες αποφάσεις είναι μπροστά μας», σημείωσε.

Η συναίνεση, τα καρβέλια και το βόδι...

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, απηύθυνε έκκληση για εγκατάλειψη των πολιτικών σκοπιμοτήτων, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «καλεί τους ισχυρότερους οικονομικά να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος» σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Καθώς ο κ. Χατζηδάκης περιέγραφε το έργο που κατά την κρίση του έχει να επιδείξει η κυβέρνηση και μιλούσε για την ανάγκη κοινωνικής συναίνεσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, εμφανώς εκνευρισμένος παρενέβη, ρωτώντας δηκτικά: «Ήρθαμε εδώ για να ακούσουμε τον απολογισμό του κυβερνητικού σας έργου;» και προς στιγμήν αποχώρησε από την αίθουσα.

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγόπουλος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο υπουργός Ανάπτυξης «περίμενε πρώτα να μας ακούσει για να μας μαλώσει μετά, κάνοντας απολογισμό του κυβερνητικού έργου». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναφερόμενος στις εκκλήσεις περί συναίνεσης δήλωσε ότι «ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται». Σχολιάζοντας εκ νέου τα κυβερνητικά μέτρα, σημείωσε: «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι»...


Πηγή: http://www.tvxs.gr/v7754


Βρήκαν τρόπο οι ξύπνιοι να ενισχύσουν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα του λαού. Τρώγοντας πάλι απ' το λαό! Ούτε σε κούνιες να μας είχαν...

Μία είναι η λύση: Molotov στην κρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια: