Για τον αλεξη

Για τον αλεξη

3 Ιουλ 2010

Ενημέρωση για την απεργία στο ΜΕΤΡΟ της Μαδρίτης

Την προηγούμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου οι εργαζόμενοι του μετρό της Μαδρίτης ξεκίνησαν τριήμερη απεργία. Το είχαν αποφασίσει ομόφωνα σε μαζική συνέλευση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2000 εργάτες. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στις 24 Ιούνη.

Η απεργία κηρύχθηκε από τη Συνέλευση Εργαζομένων του Μετρό της Μαδρίτης, με στήριξη της Solidaridad Obrera. Η Συνέλευση Εργαζομένων είχε συγκροτηθεί μέσα από τους αγώνες προηγούμενων χρόνων στο μετρό της Μαδρίτης.

Οι λόγοι της απεργίας: Η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης, με πρόσχημα τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Θαπατέρο την άνοιξη, αποφάσισε να μειώσει το μισθό στους εργαζομένους του μετρό και άλλων τοπικών δημόσιων οργανισμών (π.χ. τοπική δημόσια τηλεόραση), παρόλο που το μέτρο του Θαπατέρο δεν αφορούσε τις δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το μετρό της Μαδρίτης είναι μία Α.Ε. με 7500 εργαζομένους. Κύριος μέτοχός της είναι ο δήμος της Μαδρίτης και η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης, οπότε όποιοι δουλεύουν εκεί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργασιακές σχέσεις ρυθμίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις. Η μείωση του μισθού τους από την πλευρά της τοπικής κυβέρνησης είναι επομένως μία παραβίαση της τελευταίας συλλογικής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι όμως δεν μείνανε με τα χέρια σταυρωμένα.

Από την άλλη μεριά, στην Ισπανία ο νόμος υποχρεώνει σε τομείς όπως τα νοσοκομεία, τα ασθενοφόρα, την πυροσβεστική, κ.τ.λ., να εξασφαλίζονται κάποιες «ελάχιστες υπηρεσίες» προς τους πολίτες, αν γίνει απεργία. Τη Δευτέρα που ξεκίνησε η απεργία έπρεπε να κυκλοφορούν το 70% των τρένων στις ώρες αιχμής και το 50% την υπόλοιπη μέρα. Έτσι το επέβαλαν οι ελάχιστες υπηρεσίες. Οι εργαζόμενοι όμως είπαν ότι αν δεν τηρείται η συλλογική σύμβαση τότε δεν υπάρχει λόγος να τηρούνται οι ελάχιστες υπηρεσίες και για τρεις μέρες στην Μαδρίτη δεν υπάρχει μετρό.

Τα ΜΜΕ, τα κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν την απεργία ως «άγρια» και ζητούν τα κεφάλια των συνδικαλιστών. Απειλούν με απολύσεις. Βοηθούν τους απεργοσπάστες. Δύο φορές προσπάθησαν να ανοίξουν τη γραμμή 8, που πάει στο αεροδρόμιο. Απέτυχαν. Η συμμετοχή στην απεργία είναι μαζική και οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να νικήσουν.

Η συνέλευση στις 30 Ιουνίου αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία για δύο μέρες ακόμα τηρώντας τις ελάχιστες υπηρεσίες (κυκλοφορία 50% των τρένων) και να μην απεργήσει το Σαββατοκύριακο. Δεν σταματάνε όμως. Κάποιες συναντήσεις που έχουν γίνει με την εταιρεία δεν κατέληξαν πουθενά και από Δευτέρα μπορεί να έχουμε νέες απεργίες χωρίς ελάχιστες υπηρεσίες. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Ο αγώνας δεν τελείωσε. Μόλις ξεκίνησε. Απαραίτητη για τη νίκη τους είναι η αλληλεγγύη όλων των υπόλοιπων εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι στην εταιρεία του μετρό στην Μαδρίτη έχει ιδιαίτερη δύναμη το συνδικάτο Solidaridad Obrera (Εργατική Αλληλεγγύη), που ξεκίνησε το 1989 όταν κάποια μέλη της CGT αποχώρησαν από την CGT επειδή θεωρούσαν ότι αυτή είχε μπει σε έναν επικίνδυνο δρόμο προς το ρεφορμισμό, αλλά κάνοντας κριτική ταυτόχρονα στην CNT που τη θεωρούν πολύ δογματική. Η Solidaridad Obrera δεν έχει καταφέρει να εξαπλωθεί και τα μέλη της βρίσκονται σχεδόν μόνο στη Μαδρίτη. Αλλά έχουν πολύ δυνατή παρουσία στο μετρό της Μαδρίτης, όπου πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, όπως αυτή την απεργία.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ!!

……………………………………………………………..

Πραγματοποιήθηκε γενική απεργία την προηγούμενη Τρίτη 29 Ιουνίου στη Χώρα των Βάσκων.

Γενική απεργία ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του Θαπατέρο. Κηρύχθηκε από τα συνδικάτα της Χώρας των Βάσκων ELA, LAB, ESK, STEE-EILAS, EHNE και Hiru, με την υποστήριξη άλλων συνδικάτων όπως CNT και CGT. Αρκετά μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, αλλά προβληματισμοί όσον αφορά την ανικανότητα να κηρυχθεί σύντομα γενική απεργία σε εθνικό επίπεδο (έχει κηρυχθεί αλλά για τις 29 Σεπτεμβρίου) και την έλλειψη ενότητας των εργαζομένων.

………………………………………………………….

Άλλοι αγώνες στην Ισπανία:

Αγώνες από τη CNT

- στην Κόρδοβα: απόλυση μίας εργαζόμενης που δούλευε δύο χρόνια στην εταιρεία SAITEN),

- στο Τολέδο: απόλυση ενός εργαζόμενου από την BARMOVI S.A., εργοστάσιο ξυλείας, που έχει κάνει τώρα τελευταία και άλλες απολύσεις

- στο Μπαδαχόθ: μία καθηγήτρια είναι με αναρρωτική και με ψυχολογικά προβλήματα λόγω της πίεσης στη δουλειά από το διευθυντή του σχολείου που δουλεύει

- στη Λογρόνιο: απόλυση εργαζόμενου στην εταιρεία Gros Mercat

- σε κάποιες μικρές καταλάνικες πόλεις: απόλυση δύο εργαζομένων από την εταιρεία CESPA S.A., που μαζεύει τα σκουπίδια

- στην Γρανάδα: απόλυση εργαζόμενου από την εταιρεία ταχυμεταφορών ASM

- στην Μαδρίτη: στην εταιρεία Viajes Marsans, γνωστό ταξιδιωτικό γραφείο, όπου υπάρχουν προβλήματα και λένε πως μπορεί να κλείσει

- Η CNT στήριξε στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη την πανεθνική απεργία των ταχυδρομικών ενάντια στο νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης που έγινε στις 10 Ιουνίου από όλα τα συνδικάτα, εκτός της UGT (Συνομοσπονδία που επιρρεάζεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα).
- Υπάρχει καμπάνια από την CΝT για να μαζευτούν χρήματα για τη δίκη των 11 συλληφθέντων της Λισαβόνας τον Ιούνιο του 2007, μετά από διαδήλωση.
- Η CNT καλεί σε πορεία στη Μαδρίτη στις 3 Ιουλίου ενάντια στις περικοπές και τα νέα μέτρα.


Αγώνες από την CGT...

- στη Βαρκελώνη: απόλυση εργαζόμενου στην εταιρεία UNIPOST

- σε όλη την Ισπανία: στα τρένα συνεχίζουν με στάσεις εργασίας (έγινε και πάλι στις 25 Ιουνίου)

- στη Βαλένθια: κινητοποιήσεις για τη μη πληρωμή μισθών από την εταιρεία Ιntere Ródenas

- στη Βαλένθια: στη FORD για την απόλυση της γραμματέα της CGT Ford Ισπανίας

- στην εταιρεία τηλεμάρκετινγκ UNISONO (έγινε απεργία στις 4 πόλεις που υπάρχει η εταιρεία με υψηλή συμμετοχή και με ένα πλαίσιο διαφόρων διεκδικήσεων)

- Η CGT καλεί σε πορεία στις 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη ενάντια στα νέα μέτρα.


Πηγή: http://www.babylonia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1612%3A2010-07-02-20-43-09&catid=52%3Aapergies&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια: