Για τον αλεξη

Για τον αλεξη

3 Μαΐ 2010

Η καταπίεση καλύπτεται με Αυταπάτη και Ψέματα

Ακόμα ένα χτύπημα στις μισοδιαλυμένες οικογένειες κυρίως της εργατικής, και λιγότερο της αστικής τάξης, κατάφερε η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έχοντας στο μυαλό τους πάντα το συμφέρον των ισχυρών, οι... ''σοσιαλιστές'' υπό την εντελώς αβάσιμη και απαράδεκτη δικαιολογία ''για τη σωτηρία της πατρίδας'' σπέρνουν απελπισία στην κοινωνία, σβήνουν ελπίδες και κατακαίουν όνειρα. Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι απορροφούν τη ζωή από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, αυτή τη φορά καταργώντας στην ουσία τη σιγουργιά που υπήρχε για την εργασία στο δημόσιο τομέα.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

- Καταργείται ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Όσοι έχουν μεικτές αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 3000 ευρώ, θα εισπράττουν 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ ως επίδομα αδείας και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα. Όσοι ξεπερνούν το όριο δεν θα παίρνουν καθόλου δώρα και επιδόματα.

- Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ που δεν έχουν επιδόματα

- Καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη έως 2.500 ευρώ μικτά το μήνα, τα επιδόματα Πάσχα, διακοπών και Χριστουγέννων, διαμορφώνοναι αντίστοιχα σε 200 - 200 και 400 ευρώ.

- Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για όλη τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης δηλαδή για τα επόμενα τρία χρόνια.

- Μειώνονται οι συντάξεις πάνω από ένα όριο λόγω της επαναφοράς του ΛΑΦΚΑ

- Αυξάνονται κατά 10% όλοι οι συντελεστές Φ.Π.Α. Ο συντελεστής του 21% γίνεται 23%. Ο συντελεστής του 10% γίνεται 11% και ο συντελεστής του 5% γίνεται 5,5%.

- Αυξάνονται κατά 10% επιπλέον οι έμμεσοι φόροι σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα και αύξηση των φόρων πολυτελείας

- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού αυτής της εισφοράς.

- Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για αλλαγές στο όριο απολύσεων (αύξηση ορίου από το 2% για επιχειρήσεις που απασχολούν από 200 άτομα και άνω) και μειώσεις στις αποζημιώσεις.

- Προωθούνται ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα μειώνεται η αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση

- Ορίζονται νέα επίπεδα κατώτατων αποδοχών για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους και προϋποθέσεις που ευνοούν και προστατεύουν μορφές εργασίας μερικής απασχόλησης. Για τις λεπτομέρειες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον και σε κοινές ανακοινώσεις με τον υπουργό Εργασίας.

- Από το 2011 θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα

- Αναστέλλεται η β’ δόση του επιδόματος αλληλεγγύης,

- Δημιουργείται ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

- Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

- Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και απελευθερώνεται ο τομέας των μεταφορών

- Φορολόγηση σε τεχνικά και τυχερά παιχνίδια με νέο νομοσχέδιο

- Φορολόγηση αυθαιρέτων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων

- Λαμβάνονται μέτρα για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕ)

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στην εξοικονόμηση δαπανών στην τοπική αυτοδιοίκηση από τον «Καλλικράτη» και την αύξηση των εσόδων από τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Ακόμα, μειώνεται το πρόγραμμα δημόσιων δαπανών 500 εκατ. ευρώ.

Ασφαλιστικό

Άμεσα κατατίθεται και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Επιγραμματικά κάποιες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός:

- Η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο θα αρχίσει από το 2011 με τριετή περίοδο προσαρμογής

- Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αλλάζουν. Εισάγεται όμως μηχανισμός «αυτόματης προσαρμογής των ορίων ηλικίας στο προσδόκιμο ζωής».

- Μειώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε 3.

- Αυξάνεται η ελάχιστη περίοδος εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015

- Περιορίζεται η πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξάνεται το ελάχιστο όριο στα 60 έτη

- Επανέρχονται περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών.

- Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και συντάξεων

- Οι συντάξεις καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου

- Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας

- Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια

Επιπλέον, η διπρόσωπη κυβέρνηση έχει για άλλη μια φορά την στήριξη της 4ης εξουσίας, δηλαδή των media, τα οποία αρχικά ανέφεραν ότι τα μέτρα θα είναι πιο βαριά με σκοπό να μειώσουν την οργή του κόσμου όταν ανακοινωθούν τα πραγματικά μέτρα και έτσι να έχουν λιγότερες αντιδράσεις, συλλαλητήρια και πορείες. Με λίγα λόγια θέλουν να υπνωτίσουν την κοινωνία για να την έχουν υπό έλεγχο, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά τις συνέπειες της εξέγερσης και φοβούνται να τις βιώσουν.

Ας κάνουμε λοιπόν το φόβο τους πραγματικότητα. Τέρμα η απραξία και ο συμβιβασμός. Ήρθε η ώρα η φωτιά που χρόνια σιγοκαίει μέσα σ' ένα ταλαιπωρημένο από τις ορέξεις της κάθε κυβέρνησης λαό, να ξεπηδήσει και να κάψει το ψέμα και τη διαθφορά. Έχουμε συνειδητοποιήσει καιρό την αναισθησία τους. Ξέρουμε ότι μόνο με τη βία θα καταλάβουν.

Κάντε την απελπισία δύναμη, κάντε το φόβο οργή, και βγείτε στο δρόμο.

Όσο και να βαράνε, θα μείνουμε αλώβητοι, γιατί τη δίψα της καρδιάς και τη δύναμη της θέλησης δεν την αγγίζουν ούτε τα όπλα, ούτε τα ψέματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: