Για τον αλεξη

Για τον αλεξη

29 Μαΐ 2010

Νεοναζί επιτίθενται και ακυρώνουν το ''Gay Pride'' στη Μπρατισλάβα

Θα ήταν η πρώτη Παρέλαση Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας που οργανώθηκε ποτέ στη Σλοβακία για τη στήριξη της χειραφέτησης των λεσβιών, γκέι, αμφί και τρανς. Αλλά η παρέλαση που έχει προγραμματιστεί για το κέντρο της Μπρατισλάβα, ακυρώθηκε μετά από επίθεση νεοναζιστικών ομάδων στις 22 Μαΐου. Οι διοργανωτές εξήγησαν ότι η αστυνομία της Σλοβακίας δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσει την ασφάλεια των συμμετεχόντων.


Τα μέλη της νεοναζιστικής ομάδας Slovenská Pospolitosť επιτέθηκαν στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μιας προ-συγκέντρωσης για τα LGBT δικαιώματα. Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν 500 άτομα, διεκόπη όταν ένας από τους 80 περίπου νεοναζί πέταξε ένα δακρυγόνο, ενώ οι εξτρεμιστές πετούσαν αυγά στους συμμετέχοντες.

Δύο συμμετέχοντες που κρατούσαν μια σημαία με το ουράνιο τόξο, το σύμβολο της παρέλασης, δέχθηκαν επίθεση από το νεο-ναζί στην πλατεία Hviezdoslav στη Μπρατισλάβα. Το πρακτορείο ειδήσεων SITA αναφέρει ότι οι νεοναζί γρονθοκόπησαν τα άτομα που κρατούσαν τη σημαία.

Η συγκέντρωση και η παρέλαση είχαν ανακοινωθεί πολύ καιρό πριν και οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η αστυνομία είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί όσον αφορά την ασφάλεια των συμμετεχόντων στην παρέλαση.

“Αντί για την Παρέλαση Υπερηφάνειας, η Σλοβακία έζησε μια μέρα ντροπής”, έγραψε ο δημοσιογράφος του SME Lukáš Fila σε σχόλιό του, όπου υποστηρίζει ότι η επίθεση από τους νεοναζί αποδεικνύει την αδυναμία του κράτους. Ο Fila αναφέρει ότι αν το κράτος δεν είναι ικανό να διασφαλίσει την τάξη κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που έχει προγραμματισεί μήνες πριν και στην οποία έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παρίστανται ξένοι διπλωμάτες, τότε η αστυνομία θα είναι ανίκανη να εξασφαλίσει τη δημόσια τάξη και σε άλλες περιπτώσεις.

To Rainbow Pride διοργανώθηκε στη Σλοβακία από την οργάνωση πολιτών Queer Leaders’ Forum, μια άτυπη ομάδα με το όνομα Queers, και άλλες ομάδες πολιτών. Οι διοργανωτές εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να προστατεύσει την προγραμματισμένη διαδρομή της παρέλασης.Η ιστορία των Παρελάσεων Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας ξεκινά από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Stonewall στη Νέα Υόρκη το 1969, όταν γκέι, λεσβίες και τρανς διαμαρτυρήθηκαν για τις επιδρομές της αστυνομίας σε τοπικά γκέι μπαρ. Από τότε, κάθε χρόνοα πραγματοποιείται παρέλαση στη Νέα Υόρκη σε ανάμνηση αυτών των γεγονότων – και η παράδοση των Παρελάσεων Υπερηφάνειας έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι διοργανωτές του Bratislava Pride είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι η συγκέντρωση και η Παρέλαση θα πρόσφεραν τον χώρο όχι μόνο για τα άτομα με διαφορετικό γενετήσιο προσανατολισμό, αλλά και για όσους εκτιμούν τις αξίες μιας ανοιχτής κοινωνίας και στηρίζουν την ιδέα των ανθρπωίνων δικαιωμάτων.


Επίσης, πριν λίγες μέρες ακροδεξιοί είχαν παρεμποδίσει την προβολή ντοκιμαντέρ στο Μίνσκ της Λευκορωσίας που γινόταν στο πλαίσιο του Pride με αποκλεισμό του ξενοδοχείου και με τηλεφώνημα για βόμβα. Δεν χρειάστηκε τη βοήθεια τους όμως την επόμενη μέρα η κυβέρνηση της χώρας, αφού έστειλε αστυνομικές δυνάμεις να χτυπήσουν και να συλλάβουν τους διοργανωτές, με αποτέλεσμα το Slavic Pride επίσης να μην πραγματοποιηθεί.

Στην Ελλάδα το Athens Pride 2010 έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 5 Ιουνίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την ίδια μέρα και στο ίδιο μέρος κάλεσαν οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ συγκέντρωση για κινητοποίηση ενάντια στα οικονομικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης. Πιθανόν να σκέφτονται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και διάφοροι ακροδεξιοί στόκοι, όπως είχαν κάνει πριν δύο χρόνια. Εκρηκτικό μείγμα;


Πηγή: http://www.babylonia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1282%3An-gay-pride-&catid=74%3Algbtq-&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια: