Για τον αλεξη

Για τον αλεξη

7 Ιουν 2010

Αγαπητή ευτυχία

Στην ουσία, αυτό για το οποίο θρηνούμε, είναι ο ορισμός της ευτυχίας. Κάτι ποθήσαμε, είτε το αποκτήσαμε είτε το θαυμάσαμε από μακριά, και μετά το χαζεύαμε να πετάει προς άλλα μέρη. Και το ονομάσαμε ευτυχία. Για μας αυτό το όνομα του ταίριαζε. Και ήμαστε κάτι μέσα από αυτό. Δεν περιμέναμε πια. Υπήρχε νόημα.
Και μετά θυμόμαστε όλες τις στιγμές παράλυσης, τη στιγμή πριν τη λέξη, πριν το γέλιο, πριν την πράξη. Τις στιγμές που μετανιώναμε τότε μα τώρα μόνο αυτές θέλουμε. Και είχες πει θα ρωτήσεις, το ήξερες, θα έρθει η μέρα που θα το ρωτήσεις, μα έφυγε τώρα, πέταξε, και δεν ξέρεις καν που είναι!
Μέχρι κι ότι θα μπορούσες να αλλάξεις νόμιζες. Να γίνεις είτε η φαντασίωση του άλλου, είτε κάτι που ταίριαζε στον κόσμο που πόθησες. Και τώρα καταλαβαίνεις πως δεν το έκανες. Θα ήθελες να το είχες κάνει, αλλά δεν το παραδέχεσαι. Μια μέρα θα δεις πως δεν πειράζει που δεν άλλαξες. Δεν είχε σημασία αυτό. Δεν υπήρχε στόχος στο κάτω-κάτω. Απλά τώρα δε θες να κάνεις τίποτα.
Θα σου ξανάρθει η όρεξη. Παλέψεις-δεν παλέψεις. Κι όλα εκείνα τα "όταν", τα "αν", τα "θα", θα είναι μια τρυφερή ανάμνηση. Που θα την λες "τότε". Και ίσως να έχεις ονομάσει κάτι άλλο ευτυχία.
Ποιος είπε πως το να πονάς σε ωριμάζει και σε κάνει να ζεις; Βλακείες. Αρκεί να βλέπεις. Να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά συνέχεια. Και να παρασύρεσαι ταυτόχρονα. Κάν'το, και θα δεις πως αξίζει. Τώρα, τι αξίζει και τι όχι, άντε βγάλε άκρη. Υποκειμενικότητα λοιπόν. Η ζωή ορισμό δεν έχει. Τέλος όλα τα άλλα κουραφέξαλα. Πίστευε ό,τι θες. Στο τίποτα θα καταλήξεις ανεβαίνοντας. Πόσο παράξενα όλα. Πόσο απλά. Πόσο τίποτα. Πόσο τα πάντα.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να φοβάσαι. Δεν επιτρέπεται. Κυνήγα κάτι άλλο, όχι το εγώ σου. Τι είναι ψέμα, ποια όνειρα θα αντέξουνε, πόσο ικανός θα είσαι να αντιστέκεσαι, να θες κάτι σαν τυφλός που ψάχνει φως, δυστυχώς δεν το διαλέγεις. Ακολουθείς κάτι όπως η σκιά σου εσένα και ανακαλύπτεις. Και συγχρόνως χτίζεις, εσένα. Βάζεις πρωτεραιότητες, και μετά δίχως να σε νοιάζει τι θα πουν οι γύρω, απλά τις ακολουθείς. Πρόσεχε όμως μην αρχίσουν να σε διατάζουν κι εσύ τις ακολουθείς.
Δεν είναι έτσι όμως. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Δεν θα κυνηγήσεις κάτι βάζοντάς του όρους, δεν είναι έτσι. Αλλά δε θα σου πω εγώ πώς είναι. Πώς θα είσαι. Θα σου πω απλά να είσαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: