Για τον αλεξη

Για τον αλεξη

16 Ιουν 2008

Κακοποίηση ανηλίκων

Ενοχή ή φόβος, αδιαφορία ή υποκρισία, παθογένεια ή απροθυμία, εγωτικός αυτισμός ή απλώς αυτοπροστασία (άρνηση εμπλοκής), η ελληνική κοινωνία φαίνεται να ειδικεύεται στο τρίπτυχο «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα». Και όσο εμείς ομνύουμε στο υγιές, στενό, περιβάλλον μας, τα στοιχεία μάς διαψεύδουν βροντωδώς:
Το πρόβλημα των εξαφανισμένων, θυμάτων απαγωγής και σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών είναι μεγάλο, ωστόσο υποτιμημένο, ενώ η πληροφόρηση πάνω σε αυτό χαρακτηρίζεται ελλιπής. Μόνο στις ΗΠΑ αναφέρονται ετησίως 800.000 εξαφανίσεις παιδιών. Στη Βρετανία 105.000, στη Γερμανία 50.000 και 39.000 στη Γαλλία. Το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης έχει φτάσει σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Υπολογίζεται ότι 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 10 αγόρια θα υποστούν σεξουαλική κακοποίηση μέχρι την ηλικία των 18, ενώ μόνο 1 στα 3 παιδιά θα αναφέρει το γεγονός.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περισσότερα από 10.000 παιδιά υφίστανται βαριά σωματική κακοποίηση (περίπου 2% του παιδικού πληθυσμού), ενώ θύματα σεξουαλικής κακοποίησης -στη συντριπτική πλειονότητα από τους γονείς τους- πέφτουν το 17%-18% των κοριτσιών και το 7%-8% των αγοριών. Την ίδια ώρα, έρευνες δείχνουν ότι τα 2/3 των γονέων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: